Thursday, March 31, 2011

♥Kucing yang aku sayang sangat2♥

Tiba2 rasa nak cerita pasal kucing..
Aku nie dari kecik suka sangat kucing..
1 family aku memang suka kucing..
Dah banyak kucing aku bela.. aku jaga.. aku sayang..
Kucing first sekali yang aku jaga namanya Pusi..
Masa tu kami duduk Batu gajah, Perak..
Pusi tu kucing jantan.. tapi sayangnya ia mati masa kami nak pindah KL..
Time tu umur aku nak masuk 6 tahun kalau tak silap..

Umur 6 tahun aku duk KL..
Kucing pertama yang aku bela namanya Bu.. kami kutip ia dalam longkang..
Masa tu ia kecik lagi.. kenapa bagi nama Bu??
Sebab ia warna kelabu.. dan Bu adalah kucing betina..
Bu manja sangat2.. aku sayang sangat kat Bu nie..
Pastu bila dah besar.. dah pergi merayap2.. menggatal dgn kucing jantan..
Akhirnya Bu dapat anak.. 2 ekor.. betina semua..
Tapi masa time dia nak beranak tu, bising je dia..
Mak suh aku pergi teman Bu dalam bilik.. Aku ikut jela cakap mak..
Tunggu Bu tu.. Bila bosan aku keluar bilik.. Bu bising.. ikut kuar..
Nampaknya memang Bu perlukan temanlah...
Yela.. nak beranak anak first.. sama juga macam manusiala..
Time nak bersalin tu mestilah nak suami kat sebelahkan.. hahahaaa..
Tapi Bu nie tah sape2 suaminya tah.. akula yg kena teman..
Heheheeee..  :)
Bila dah kuar sekor anaknya.. aku pown keluar dari bilik tu..
Akhirnya Bu selamat lahirkan 2 ekor anak..
Aku namakan sekor Putih.. sekor lagi Sitam...

Sayang sangat semua kucing2 aku tu.. best main dgn mereka..
Tapi itu lah.. bile anak2nya dah besar, Bu bawa pergi tempat lain...
Tak tau kenapa. dengki kot aku sayang anak2 ia lebih dari ia...
Tak lama pastu Bu dapat lagi 3 ekor anak..
Aku namakan Tam, Utih dan belang..
Sama jugak Bu bawa pergi anak2 dia ke tempat lain..
Tapi anak dia yg sekor nie yang Tam tu xmau pergi.. stay dgn kami..
Semua kucing2 aku nie betina tau.. heeeee... menjadi rebutan ramai..
Lepastu Bu dapat anak lagi sekor.. aku namakan comot..
Comot tu kucing siam.. tapi tula comot benar..
Dan Tam pown dapat anak gak.. namenya belang..
Tapi si comot dgn belang nie suka sgt berak atas katil mak ayah aku..
Agaknya mak ayah aku dah tak tahan.. mereka buang 2 ekor nie kat pasar malam..
Time tu aku takda kat rumah.. duk kg.. mengamuk aku bile dapat tau..
Last2.. Bu mati.. Si tam entah hilang kemana..
Majuk kot anak dia kena buang.. urm..

Masa aku umur 13 tahun.. aku bela kucing nama Nuning..
Nuning lah kucing yang paling aku sayang..
Amik kat rumah opah aku.. cian ia.. anak yatim piatu..
Lepasas lahirkan nuning, mak ia terus mati..
Nuning nie ade keturunan kucing parsi.. tapi campur kampung sikit2..
Mula sampai rumah dok pikir nama ape nak bagi..
Ada kate nak bagi nama Yatim lah.. sebab yatim piatu..
Tapi last2.. letak nama nuning.. sebab bulunya kaler kuning..
Nuning nie kucing jantan tau.. comei sangat2..
Dulu ramai yangg tgk nuning semua geram..
Hero Kg Cheras Baru nuning nie.. gaduh jew.. huhuuu..
Nuning nie mak cakap dah macam adik aku..
Aku pulak bahasakan diri dgn nuning along...
Yela tido sama2, makan sama2, main sama2..
Aku jemur kain pagi2, nuning teman.. tunggu jer..
Pastu pergi cari akar pokok sama2..
Ala pokok yang kucing suka sangat tu..
Lupa dah namanya..
 Nuning suke sangat2.. 
Kadang2 kami main sorok2.. nuning ada patung permainan..
Ayah bagi.. dapat masa pergi funfair..
Nuning suka sangat main dgn patung tu.. sampai lebam dah patung tu..
Bila aku makan je.. nuning duduk kat sebelah.. tunggu..
Aku akan tinggalkan cikit makanan dalam pinggan dan bagi kat nuning..
Sebab tu aku nie jenis makan mesti tak licin pinggan tu...
Kalau mandikan nuning nie.. huhuu.. habis dia cakar2nye.. tak suka mandi...
Macam tuannye kowt!!! tetttt... heheee..
Makan pown tak memilih sangat.. semua bantai jer...
Lepas 4 tahun.. nuning mula sakit.. 
Kaki ia luka.. bengkak..
Sedih sangat aku tengok.. Letak ubat pown tak mau baik..
Aku suh mak bawa pergi klinik, tapi mak cakap mahal.. takda wet..
Tension giler aku masa tu.. Aku pon xda wet masa tu.. tgh sekolah.. mana add wet byk..
Masa umur aku 15 tahun, aku pindah rumah flat..
Yang sedihnya mak tak nak bawa nuning sekali.. tinggalkan kat rumah lama..
Nuning dah sakit teruk masa tu.. jiran tolong bagi makan.. 
Mak cakap rumah flat tak boleh bela kucing.. Cedihnya..
1 hari aku amik keputusan nak jenguk nuning.. aku sampai2 je aku panggil nama ia..
Terus muncul.. teruk sgt tgk keadaan ia.. Masa aku nak balik ia nak ikut aku..
Aku nak bawa balik tapi pikir mak tak bagi.. Maafkan along nuning..
Aku lari sambil menangis balik rumah.. masa tu dgn adik aku..
1 hari menangis.. tak nak makan.. wat xtau dgn semua org kt rumah...
Esok pagi bgn tido dgr suara kucing kt rumah.. nuning ada rupenya..
Mak suh adik ambik bawa balik rumah..
Mungkin mak wisau tgk keadaan aku kot..
Tapi rupe2nya bukan nak bagi nuning duduk rumah tu..
Nak bawak g rumah opah kat gombak.. tempat kelahirannya...
Tapi takpelah.. aku tak kisah.. sedara aku juga yang jaga nuning..
Sekali sekala aku datang jenguk nuning..
Aku cakap dgn nuning klo aku dpt keputusan elok dlm PMR nak bagi ia ase makanan mahal2..
Akhirnya aku dpt keputusan elok.. Aku mau tunaikan janji aku.. beli tuk nuning..
Acu cakap nuning tak nak makan dan tak bagi sape2 dekat dgn ia..
Nuning akan marah kalo sape datang dekat..
Aku sampai je kat rumah acu.. aku terus panggil nuning..
Nuning keluar dari tempat ia duduk.. aku bagi dia makanan aku beli tu..
Laju nuning makan macam dah lame tak makanlah..
Sedih aku tengok nuning.. Lepas tu aku sapukan nuning ubat kat tempat luka tu..
Pelik tak mahu2 juga baiknya..
Time tu ia nak gigit tangan aku ke ape ke aku tak kisah pown.. yela sakit letak ubat..
Aku ingat lagi pandangan mata nuning terhadap aku..
Seolah2 ia marahkan aku.. sebab tak jaga dia..
Bukan along tak nak jaga nuning.. tapi along nak wat mcm ne.. mak xbagi..
Aku ingat lepas 2 minggu nak g lawat nuning lagi.. tapi xsempat...
Nuning dah tinggalkan aku untuk selamanya... 
Sedih yang teramat sangat masa tu..
Menangis tak henti2 1 hari..
Pergi sekolah mata bengkak.. Xda mo0d.. menangis dalam hati...
Oh tuhan.. tabahkan hati aku tuk terima hakikat ini..
Along sayang dan windu sgt dgn nuning...

Nuning
Nuning main dgn patung kesayangannya..
Lepas dari tu berapa tahun tak bela kucing..
Aku tak boleh pegang kucing.. nanti mata gatal2.. tak tahu kenapa..
Lepas tu tahun 2009 aku pindah kat Hulu Langat.. Rumah flat juga..
Dekat situ rumah tingkat 1 je.. boleh la bela kucing mak kate..
Kami pungut kucing dari longkang.. Kenet namanya..
Tapi kenet tak hidup lama.. mati sebab sakit ape tah.. Kecian dia...
Lepas tu kami bela kucing nama noty..
Sebab pe namanya noty?? sebab nakal sangat2... 
Noty tak takut semua orang.. lincah.. suka main..
Noty nie kucing kesayangan mak..
Kami jumpe dia dalam enjin kereta pak long..
Masa tu kat rumah opah kat Perak.. Pak long datang..
Masa nak balik pak long hidup enjin tak mahu2.. dia pon buka tempat enjin tu..
Terkejut tgk ada anak kucing.. Patutlah sepanjang perjalanan dgr bunyi kucing...
Kami ambil dan bela.. comei.. cantik.. dan nakal..
Tapi kaki dia cacat sikit.. mungkin melecur or patah masa kat tempat enjin tu..
Tak lama lepas tu dua kaki pulak sakit.. mak kata terpijak kaca.. tak tahulah..
Tempang2 si noty nie.. lincah lagi main.. lari sana sini..
Last2 mak bawa g klinik bajet nak ubatkan sakit kaki..
Doktor pergi bagi injet la..
Tapi tak lama lepas tu noty mati..
Mak sedih sangat2.. menangis.. urm...
Noty
Sekarang cuma ada Comot jer kat rumah aku..
Kami ambik dari rumah sedara kat Serendah..
Comot nie kucing betina.. Tapi itu la.. mmg betina sgt...
Pemalu.. penakut.. cepat terkejut dan takut orang ramai..
Hanya kami je ia tak takut..
Comot nie macam kucing parsi la jugak.. bulu panjang..
Nama ia comot sebab selalu ia nampak comot.. takda yang lawa..
Kalau ia jilat bulunya, lagilah comot jadinya..
Makan plak memilih.. geram tol..
Heheheee.. Dan comot suka duduk atas badan orang..
Sekarang comot ngah mengandung.. tunggu masa je nak beranak..
Tak taulah macam ne rupa anaknya..
Kita tunggu dan lihat nanti yer...
heheheheeee....
Tak sabar asenya......
Comot
Dan yang terbaru Comot telah mendapat 4 ekor anak yang comei2..
Aku namakan Tot, Comei, Belang dan Tam..
Seronok tengok gelagat anak2 kucing tu..
Tot, Tam dan Comei
Belang
Tapi sekarang anak Comot tinggal Comei jer..
Anak yang lain dah di hantar ke pusat jagaan kucing..
Sedih sangat masa berpisah tu..
Tapi nak buat macam mana..
Mak tak larat nak bela semua dan lagipun susah bela banyak2 bila duduk rumah flat..
Hope ada orang yg dapat jaga mereka dgn baik..


Ni lah kesayanganku sekarang..
Mulut ia bising jer dan suka duduk atas badan orang..
Sayang comei..

PECAH KACA PECAH CERMIN, SUDAH BACA JANGAN LUPA KOMEN!

Wednesday, March 30, 2011

♥DECO DECO BENG BENG BOONG♥

Assalamualaikum semua...


Hari ini tak tahu nak buat apa..
Berjalan2 ke blog2 orang dan singgah juga blog Abg Ben..
Terjumpa segmen ini..
Aku rasa nak joinlah..
Sebab aku pun baru lagi dalam dunia blog ini..
Tambah2 lagi baru je renovate blog sabtu lepas..
Heheeee.. Saja2 buat pembaharuan..
Nak kata cun sangat tak adalah, tapi bolehlah..
Ringkas dan kemas..
Apa yang penting aku puas hati dengan blog aku yang menjadi tempat menyimpan semua kenangan hidup aku..
Kalau sesiapa mahu join boleh KLIK gambar di atas tu yer..

PECAH KACA PECAH CERMIN, SUDAH BACA JANGAN LUPA KOMEN!

Tuesday, March 29, 2011

♥Tarian Poco-Poco Haram – Mufti Perak!!♥

Tadi aku jalan2 kat blog seseorang..
Terjumpa pasal berita ini..
Rasanya dah ramai yang tahu apa itu tarian poco-poco..
Selalu kalau ada orentasi kat sekolah, kolej dan universiti, 
tarian nie mesti ada..
Seronok jugak..
Tapi sekarang dah di haramkan..
Siap ada surat lagi tentang pengharaman tu..
Ni suratnya..


Hmm.. lepas nie tak bolehlah buat tarian ini lagi...


PECAH KACA PECAH CERMIN, SUDAH BACA JANGAN LUPA KOMEN!

Sunday, March 27, 2011

♥Saya dicekup!!♥

Tadi dapatlah tidur lena bersama si comei..
Bangun2 tidur terus on laptop..
Buka facebook, then buka blog..
Tiba-tiba...
Alamak.. aku telah dicekup oleh Mak Guard..
Habislah aku..
Huuuuu.. Terkejut dan takutnya...
Heheheeee... 
Boleh tengok kat shoutbox aku..
Pelik juga mak guard manalah yang cekup aku nie..
Apa salah aku??
Then pergilah ke blog mak guard tu..
Oh.. Blog Cik Yana rupanya..
Aku di cekup kerana tersenarai dalam shoutbox dia time earth hour tadi..
Huhuuu..
Kantoi sudah...
Tapi kalau aku kata aku online laptop tak guna elektrik tapi guna battery macam mana??
Tettttttt... Heeeeeee..
Tapi ayah aku cakap ramai yang tak follow earth hour nie..
Ayah aku cakap nak bagi berjaya program nie, suh orang besar yang kawal elektrik kat negara nie..
Sapa lagi kalau bukan TNB..
Suh mereka padam elektrik 1 Malaysia nie untuk satu jam tu..
Barulah berkesan..
Heeee..
Pape pun thanks kepada Cik Yana kerana telah mensuspenkan saya tadi..

PECAH KACA PECAH CERMIN, SUDAH BACA JANGAN LUPA KOMEN!

Saturday, March 26, 2011

♥Apa korang nampak??♥

Semalam aku pergi jalan2 kat Putrajaya..
Lepas tengok Merong Mahawangsa tu..
Aku lepak kat tepi tasik..
Tiba2 terlihat satu benda yang menarik..
Cantik.. Indah ciptaan tuhan..
Aku terus tangkap gambar tu..
Cuba korang tengok kat gambar tu, apa yang korang nampak??
Dapat teka tak??


Kalau tak nampak apa2 tak tahulah..

PECAH KACA PECAH CERMIN, SUDAH BACA JANGAN LUPA KOMEN!

♥Merong Mahawangsa sangat best.. Terbaiklah!!♥



Korang semua dah tengok ke filem Merong Mahawangsa..
Setelah mood tak bape nak baik sebabnya ada orang tu tak bawa aku pergi tgk wayang filem tu, tapi bawa orang lain,
Akhirnya aku dapat tengok juga semalam dgn kawan2 aku..
Walaupun aku jarang tengok filem melayu kat panggung wayang, tapi untuk cerita nie aku tgk kat wayang..
Sebab aku rasa ni filem melayu pertama yang aku rasa sangat best effect dan pembikinan filemnya..
Memang boleh tayang kat luar negaralah..
Setanding dengan filem2 luar negara..
Ada part kelakar, sedih, serius, takut dan berunsurkan sejarah zaman dulu kala..
Aku dgn kawan aku semangat giler tgk filem nie..
Nie ayat yang Merong sering ucapkan..

"Sampai masa tibanya waktu, redup hati kaum berdua,
 bila dua jasad menjadi satu, hidup mati jadi bersama"

Part lawan2 tu da yang ngeri sebab aku terasa macam aku pulak yg ada dlm filem tu..
Bila dah dapat bunuh si jahat tu, kami tepuk tangan.. 
Hahahaaaa.. buat malu jer.. Terlebih excited kot..
Part kelakar ada kat watak dayang si puteri cina tu..
Comei jer dia..
Part romantis pun ada juga.. Hahaaaa..
Aku bagi filem nie...


Syabas aku ucapkan dekat KRU Production kerana menghasilkan filem yang sangat bagus..

PECAH KACA PECAH CERMIN, SUDAH BACA JANGAN LUPA KOMEN!

Friday, March 25, 2011

♥Baby ku cedera parah!♥

Huhuuuuu....
Cian my baby..
Cedera parah..
Sorang mata nak tercabut, sorang lagi patah kaki..
Oh tidak..
Sedih melihatnya..
Sabar yer my baby2..
Nanti mummy buat rawatan..
Love you sangat2 my baby..
Heee...
Meperek jer pagi2 nie..
Ni lah my baby..
Cian mereka...

Mr brown
 Mr Brown mata hampir nak tercabut.. Dah tercabut pun, aku tampal balik.. Tapi xmau elok jugak..
BB
BB koyak kat peha dia.. Aku suka sgt tidur atas badan dia dan peluk kaki dia kot...
Tu yang terkoyak tu..
Ganas aku nie..
Moga cepat sembuh baby2 ku..

PECAH KACA PECAH CERMIN, SUDAH BACA JANGAN LUPA KOMEN!

Tuesday, March 22, 2011

♥CONTEST KUCING PALING COMEL♥


Aku nie pencinta kucing.. Sayang sangat kucing..
Nie ternampak contest nie, tu rasa nak join..
Tapi tak tahulah kucingku ini comei ke tidak..
Cuma nak perkenalkan kucing baru saya..
Si comei..


Hmm.. aku tag jelah kawan2 aku..
Rasanya dorang berminat kot..

2) Ain

PECAH KACA PECAH CERMIN, SUDAH BACA JANGAN LUPA KOMEN!

♥AKU BENCI ROKOK!!♥


Balik dari kelas hari ni terus buka laptop, online.. Tiba2 rasa nak update blog.. Tengok2 blog orang lain dan singgah blog favourite blog Abg Ben, tetibe nampak entri pasal rokok.. Aku rasa nak join coz aku memang anti rokok nie...

Kenapa aku benci rokok?? Sebab utamanya rokok itu bahaya.. Lagi satu sebab aku tak boleh hidu asap rokok nie, tak bernafas aku dibuatnya. Bau rokok dah lah busuk.. Aku rasa daripada bazir duit beli rokok baiklah guna duit tu tuk beli makanan. Kenyang dan dapat hindar penyakit berbahaya. Walaupun kita tak hisap rokok, tapi risiko mendapat penyakit untuk orang yang hidu asap rokok tu lagi tinggi daripada orang yang hisap rokok.. Bahaya juga utk ibu mengandung dan baby.. Dalam rokok tu kandungan dia dah lah bahaya.. Mengandungi bahan2 yang boleh buat mati cepatlah.. Korang tahu tak dalam rokok tu ada apa?? Aku nie belajar bidang kimia, dan bila tengok kandungan bahan2 dalam rokok tu, amat menakutkan untuk aku mencuba menghisap rokok. Korang tengok sendiri bahan2 dalam rokok kat gambar ni..


Sekarang ni bukan lelaki je yang hisap rokok, perempuan pun ada.. Aku pernah kerja sebagai cashier kat sebuah kedai di Carefour Ampang, hari2 mesti ada orang datang nak beli rokok. Mula2 terkejut juga bila ada perempuan pun datang nak beli rokok. Hari2 tu.. Dah lah customer2 yang datang beli rokok ni memilih cikit. Kan kat kotak rokok tu ada letak gambar2 utk bagi perokok2 ni insaf, tapi dorang ni tak kan insaf punya selagi tak kena kat batang hidung sendiri. Kadang2 aku cakap je kat customer yang memilih gambar2 kat kotak rokok nie.. "Alah, sama jer gambar mana pun, bahaya jugak merokok nie".. Lantak pi la dorang nak terasa hati ke apa.. Ada aku kisah!!!

Aku nak pesan kat perokok2 dan orang yg baru nak cuba2 hisap rokok, berhentilah sebelum terlambat.. Sekali dah cuba susah nak berhenti.. Ketagih nanti.. Nikotin yg ada dalam rokok membuatkan kita akan ketagih dan sukar untuk berhenti.. Lagi pun sudah dikeluarkan fatwa yang menyatakan merokok itu haram.. Jadi, berhentilah wahai perokok2 sekalian.. Aku tahu payah nak berhenti sbb ramai kawan2 aku dan org yg aku kenal merokok dan mereka payah nak berhenti.. Bf aku dulu pun hisap rokok gak.. Jenuh aku marah2 kadang2 rampas rokok dia nak bagi dia berhenti.. Dapat tahan kejap je.. Tapi dia dah mula kurang merokoklah lepas aku marah2.. Takpe, berhenti slow2.. Nanti lama2 berhenti terus.. Kita perlu bagi sokongan kat perokok2 nie bila mereka nak mula berhenti merokok.. Perlu pantau mereka sebab kadang2 dorang ni nak berhenti, tapi karang datang plak kawan2 hulur rokok free tak pun tgk org lain merokok membuatkan iman si nak berhenti rokok ni tergugat..

Ada orang cakap merokok nampak macho, nampak kejantanan, nampak hebat, boleh release tensionlah, tak makan pun takpe, merokok je dah kenyang.. tapi bagi aku org yg merokok ni org yg nak cepat mati.. Dah lama sangat kot hidup kat dunia nie, dah terlalu cukup kot amalan untuk dibawa ke mati tu dia tak sabar2 nak mati tu. Takut hidup lama2 dosa bertambah plak, so dia nak bunuh diri dia perlahan2 dengan merokok. Tapi utk pengetahuan korang, wahai perokok2 terutama yg lelaki, perempuan selalunya tak suka lelaki yg hisap rokok dan begitu juga lelaki tak suka perempuan yg hisap rokok.. Jadi sila berhenti merokok!!!

Mintak maaf jika ayat aku kasar cikit.. Benci rokok!!
 Katakan TAK NAK kepada rokok!!!

PECAH KACA PECAH CERMIN, SUDAH BACA JANGAN LUPA KOMEN!

♥Aku suka karaoke!! Lantak korang nak cakap apa pun!!♥

Udah lama rasanya aku tak update blog nie..
Maklumlah busy giler sejak dua menjak nie..
Dengan test, thesis, assignment..
Paling busy kuar jalan2 dengan rumet2 kesayangan,
 kawan2 dan ehem2..
Heeeeee.. 
Baru2 nie aku kuar dengan rumet dan kawan2 aku ke Jusco Balakong..
Tujuan utama kami nak karaoke lah..
Melalak 3 jam tak ingat dunia..
Sampai terbatuk2lah aku menyanyi..
Lusanya sakit tekak.. Padan muka aku.. Huhuuuu..
Aku memang suka menyanyi..
Hobi aku kot..
Walaupun orang kata suara aku tak berapa sodap, 
tapi aku peduli apa, aku suka nyanyi..
Aku akan rasa puas bila menyanyi.. Dapat hilangkan bosan..
Lagi satu aku suka menyanyi ikut mood..
Aku akan nyanyi ikut keadaan emosi aku tu..
Menyampaikan apa terpendam di hati melalui lirik2 lagu yang aku nyanyi..
Lagipun family dan saudara mara aku memang suka karaoke..
Asal jumpa je kami akan karaoke tak ingat dunia..
Sampai rosaklah set karaoke mak cik aku tu kami bantai..
Kecian mak cik aku tu..
Aku menyanyi untuk kepuasan diri aku..
bukan untuk orang lain..
Kalau ada orang mintak aku nyanyi untuk dia, aku akan tunaikan..
But I don't care kalo korang kata suara aku tak sodap didengar..
Kepada kawan2 terutama ex-rumet dan rumetku sekarang, 
tahanlah telinga anda untuk mendengar suara merduku hari2 yer..
Aku jadi radio dan nyanyikan lagu untuk korang.. Heeeee...
Nanti korang mesti rindu suara aku nie punye..
Aku impikan nak ada set karaoke bila dah ada rumah sendiri nanti..

 Nie time karaoke di Greenbox Jusco Cheras Selatan kat Balakong...


Aku suka karaoke.. Sodap ke tak sodap ke.. Layan jer..


Aku dah ada kad membership karaoke kat Greenbox nie.. 
Korang ada ker?? Hahahaaaa.. 
Berlagak pulak aku nie..
Hampeh tol.. 
Sape2 nak g karaoke ajak aku tau.. Kita nyanyi sama2 ok..
Mari kita gegarkan dunia dengan suara2 merdu kita..
Kalau korang nak belanja aku karaoke pun sangat2lah dialu2kan..

PECAH KACA PECAH CERMIN, SUDAH BACA JANGAN LUPA KOMEN!

Tuesday, March 15, 2011

♥Si comei saya!!♥

Saya ada si comei..
Korang ade ke??
Heheeeee..
Geram sangat tengoknya..
Manja tapi mulut bising..
Macam tuan dia la...
Heheee..
Si comei suka melompat2..
Suka tido kat tengkuk orang..
Comei.. comei.. comei..

Pasal makanan tak cerewetlah macam maknye si comot cerewet..
Tu rasa nak selalu pulang ke rumah..
Windu dengan si comei..

video
Si comei yang suka melompat2...

PECAH KACA PECAH CERMIN, SUDAH BACA JANGAN LUPA KOMEN!

Monday, March 14, 2011

♥Saya bangga jadi anak Malaysia!!♥

Saya bangga jadi anak Malaysia..
Sebuah negara yang mempunyai berbilang kaum dan hidup aman sejahtera..
Sebuah negara yang demokrasi..
1 Malaysia!!!
Bak kata perdana menteri kita..
Walaupun terdiri daripada pelbagai kaum, berlainan agama, kita barsatu hati untuk mewujudkan keharmonian di negara kita...
Tiada peperangan seperti di luar negara sana..
Jauh dan selamat daripada ditimpa bencana2 yang besar..
Selamat dari gempa bumi, gunung berapi, ribut taufan, tsunami dan macam2 lagi..
Tapi itu semua tak boleh terlalu dibanggakan sangat dan perlu sentiasa berhati2..
Jika kita alpa, sekelip mata Allah akan lupuskan keharmonian negara kita..
Ni lagu yang paling saya suka.. 
Termasuk rumet2 saya..
Hari2 dengar dan nyanyi dalam bilik..


PECAH KACA PECAH CERMIN, SUDAH BACA JANGAN LUPA KOMEN!

Saturday, March 12, 2011

♥Ice Room♥


Hari tu tiba2 aku teringin nak g makan kat ice room..
Selalu nampak kat tepi jalan tapi tak pernah singgah..
So hari tu pun aku pergilah..
Thanks kepada si dia sudi membawa saya ke sana..
Masa pergi tu time hujan..
Sampai2 sana tengok menu tak tahu nak makan ape...
Sebab tak tahu ape yang sedap..
Tapi kami order aiskrim durian, chicken chop and nasi lemak..
Sedap jugak makanan kat situ..
Puas hatilah..




PECAH KACA PECAH CERMIN, SUDAH BACA JANGAN LUPA KOMEN!

Monday, March 7, 2011

♥Aku benci sangat orang macam ni♥

Di petang yang sejuk kehujanan, bangun2 tido aku terus online fb..
Tibe2 hati aku jadi panas.. Geram..
Lepas tu pelik terbaca pasal ada orang buat kenyataan maaf kepada orang pencinta haiwan..
Aku pun bacalah kat link tu..
Baru lagi kes ni rasanya..
Siap buat sidang akhbar untuk memohon maaf..
Keluar kat berita NTV7 lagi tu...
Ada gambar surat dia mintak maaf..
Budak cina tomboy ni sebenarnya pembunuh anak kucing..
Baru umur 21 tahun...
Dekat area Serdang je..
Aku dah la study kat UPM Serdang...
Kalaulah aku jumpa budak ni, nak je aku bunuh2 dia macam dia buat kat kucing tu..
Aku tahu ramai yang tak suka kucing, tapi hormatlah sikit kucing tu..
Sama juga tak kiralah apa2 binatang..
Kalau tak suka kenapa nak siksa2, bunuh2??
Apa salah haiwan2 ni pada korang??
Haiwan pun ada hati dan perasaan..
Maknanya orang yang penyiksa binatang ni tarafnya lagi teruk dari haiwan..
Tak ada akal + perangai lebih teruk dari syaitan.. 
Haiwan pun kadang2 tolong manusia bila dalam kesusahan..
Aku dah banyak jumpa video orang siksa haiwan, tak sanggup nak tengok sampai habis..
Cuba kalau korang kena balik macam yang haiwan2 ni kena, apa korang rasa??
Aku ni kalau kucing aku mati pun aku nangis..
Hantar kucing kat Pusat Jagaan Kucing semalam pun aku nak nangis..
Ni bila tengok kucing2 kena siksa lagilah aku tak sanggup nak tengok..
Hati jadi panas.. Geram.. Memang mencarut2lah..
Paling marah kalau orang siksa bunuh kucinglah..
Benci.. Benci.. Benci..
Aku harap orang2 macam ni akan terima balasan setimpalnya..
Korang boleh KLIK untuk ke link video siksaan kucing nie..

PECAH KACA PECAH CERMIN, SUDAH BACA JANGAN LUPA KOMEN!

♥Selamat tinggal Tot & Tam.. i will miss u!!♥

Huhuhuuuuu...
Sedih.. sedih.. sedih..
Semalam hari yang menyedihkan..
Tot & Tam terpaksa meninggalkan kami..
Tidak dapat berjumpa lagi..
Berlakunya perpisahan antara ibu dengan anak..
Kami terpaksa menghantar Tot & Tam ke Pusat Jagaan Kucing di Ampang..
Nama tempat tu SPCA..
Mula2 mak aku nak hantar Comot dan 3 ekor anaknya Tot, Tam dan Belang..
Tapi aku cakap biarlah belang tinggal dengan comei buat kawan..
Kami duduk rumah flat..
Tak dapat bela kucing banyak2..
Tambahan pula si Tot suka berak merata dan si Tam sakit..
Mak aku tak lalu nak jaga makan dan bersihkan tempat buangan kucing2 ni..
Mula2 aku tak setuju, tapi kesian kat mak, aku setuju jela..
Tapi kami tak jadi hantar comot, just anak2 dia jer..
Comot akan dikasi dua minggu lagi..
Harap Tot & Tam dapat penjagaan yang elok di pusat jagaan tersebut..
Kenangan Tot dan Tam bersama Comei..
I will miss u....

PECAH KACA PECAH CERMIN, SUDAH BACA JANGAN LUPA KOMEN!

♥Happy birthday opah!!!♥


Selamat hari jadi opah tersayang..
Yang ke 77 tahun kalau tak silap aku..
Hari tu kami sambut besday opah kat rumah mak cik aku di Gombak..
Besday opah tarikhnya 6 Mac..
Opah dapat banyak hadiah..
Semoga opah sihat sentiasa dan gembira..
Semoga panjang umur opah..
Ayu sayang sangat kat opah..

PECAH KACA PECAH CERMIN, SUDAH BACA JANGAN LUPA KOMEN!

♥Pertama kali di Genting Highland♥

Hahahahaaaaa...
Korang nak tau tak yang selama ni aku tak pernah pergi
Genting Highland..
Teringin nak pergi..
Bf aku dulu ada la janji nak bawa pergi Genting tapi sampai sekarang tak bawa2 juga..
Akhirnya aku dapat pergi juga dengan saudara mara aku..
Alaaaa.. masa aku tolong pak cik aku buat
 PROTON Amazing Hunt tu..
Dua hari aku kat sana dan dua hari jugalah aku belasah main semua benda..
Tapi rumah salji je aku tak masuk..
Masa tu mengalami masalah kesihatan sedikit..
Tapi nasib baiklah tak muntah..
Cuma hari pertama adalah jugak rasa nak muntah tapi tak muntah pun..
Tak macam aku main kat Times Square, muntah..
Sejuk kat Genting tu.. Best.. Kabus tebal..
Tidur dalam bilik yang kecil..
Macam sardinlah kami.. Heeeee..
Thanks kepada saudara mara saya kerana mengajak saya ke sana..



Flying Coaster

Basah gila naik benda nie!!

Adib jadi drebar

Layan naik gajah

With my cousin.. Fazli..


Semua permainan aku main tak kiralah indoor or outdoor games..
Paling takut naik Spaceshot.. Huhuuuuu...
Tapi tak dapat naik roller coaster sebab dah rosak..
Ape2 pun sangat bestlah..

PECAH KACA PECAH CERMIN, SUDAH BACA JANGAN LUPA KOMEN!

Sunday, March 6, 2011

♥Drama Asmara 2.. Kembali..♥



Korang ingat tak cerita Asmara yang tayang kat TV3 dulu..
Nanti ada sambungannya..
Sambungan siri ASMARA  mulai 8 Mac 2011, setiap hari Selasa jam 9.00malam menerusi slot Lestary.
Aku dulu memang minat gilerlah cerita Asmara nie...
Tengok cara Asmara layan Zaliya walaupun pada awalnya Zaliya tak suka dia..
Huhuuu... wat aku jatuh cintalah dekat Asmara..
Siapa yang tak suka dapat suami baik dan bertanggungjawab..
Aku tak mau ketinggalan untuk sambungan cerita nie..

Nie sinopsis cerita Asmara 2:
Lanjutan daripada musim lalu, Asmara seperti kehilangan semangat dan menjadi murung. Nek Mah sentiasa mengingatkan Asmara tentang tanggungjawabnya kepada Adam (anak Zaliya). Zaliya yang dianggap sudah meninggal dunia sebenarnya berada dalam koma kerana Sahlan sengaja menyembunyikannya daripada pengetahuan Asmara. Sahlan mahu menyingkir Asmara daripada kehidupan Zaliya buat selama-lamanya dan enggan mengakui Adam sebagai cucunya. 
Selepas tiga bulan, Asmara mengambil keputusan untuk mengahwini Melati atas desakan semua dan demi Adam. Pada hari perkahwinan Asmara dengan Melati, Zaliya sedar dari koma. Zaliya kecewa kerana Asmara menganggapnya sudah mati dan anaknya kini dalam jagaan Asmara. Zaliya memulakan kehidupan baru dengan semangat positif atas bantuan kakaknya, Tria. 
Asmara sibuk menguruskan syarikat ayahnya namun tidak disenangi oleh adik-adik tirinya, Fikri dan Zira. Mereka menganggap Asmara sebagai musuh yang mahu membolot harta. Melati pula menyambung pelajaran di peringkat Sarjana. Melati bertembung dengan Zaliya tetapi Zaliya memperkenalkan diri sebagai Suhana. Zaliya tidak dapat mengawal perasaan diri daripada mengintip kehidupan Asmara dan Melati. 
Tria berkenalan dengan Ferhad (Fezrul Khan), seorang pemuda yang baru balik ke Malaysia selepas tinggal di luar negara selama 20 tahun. Ferhad mendampingi keluarga Tria termasuk Zaliya untuk mendapatkan maklumat Adam. Rupa-rupanya Ferhad ialah abang kepada Raziq dan merancang untuk membunuh Adam selepas ayahnya mewariskan harta kepada Adam. 
Asmara terserempak dengan Zaliya tetapi Zaliya berjaya menyembunyikan rahsianya. Sejak itu, fikiran Asmara terganggu kerana wajah Suhana saling tidak tumpah seperti Zaliya. Melati yang kini sudah hamil sedar bahawa Asmara masih mencintai Zaliya. Masing-masing sengsara dengan perasaan cinta, cemburu dan prasangka tanpa menyedari muslihat Ferhad yang akan membahayakan nyawal si kecil yang tidak berdosa. Apakah Zaliya akan berterus-terang dengan Asmara? Masih adakah peluang kedua bagi Asmara dan Zaliya?

PECAH KACA PECAH CERMIN, SUDAH BACA JANGAN LUPA KOMEN!

Saturday, March 5, 2011

♥Aku vs Baem... Wajah kami serupakah??♥

Aku vs Baem..

Korang rasa muka kami ni sama ke??
Sebab ramai kawan2 kami kata muka kami sama..
Tang mana yang sama tu pun aku tak tahu..
Dorang asyik kate muka sama, ada jodoh..
Huhuuuu.. Hampeh tol pernyataan tu..
Boleh korang bagi komen dan pendapat untuk pertanyaan ini??
Sebab kami dua2 nak tahu apa keputusannya..
Macam Baem cakap kat kawan2 dalam lab hari tu, kami ada chemistry.. 
Hahahahaaaaa...
Aku dan Baem kawan satu kos kat UPM nie..
Kami amik kos Kimia Perindustrian..
Kami dibawah PA(Penasihat Akademik) yang sama..
Mula2 masuk UPM, takda kawan lagi, so rapat dengan Baem jelah..
Sem 1 paling rapat.. Together everywhere..
Sampai orang ingat kami couple..
Kenyataannya kami tidak pernah couple ok..
Masing2 ada bf dan gf masing2..
hahahaaaaa...
Apa2 pun seronok kawan dengan ko Baem..
Sem ni sem terakhir..
Entah lepas ni dapat jumpa ke tidak kawan2 di UPM nie..
Hope tak lost contact lah..

PECAH KACA PECAH CERMIN, SUDAH BACA JANGAN LUPA KOMEN!

Friday, March 4, 2011

♥Mesti sedihkan!!!♥

Mesti sedihkan kalau kita tidak dapat apa yang kita nak..
Mesti sedihkan bila kita kehilangan orang yang tersayang..
Mesti sedihkan kalau haiwan peliharaan kita mati..
Mesti sedihkan bila putus cinta dengan kekasih hati kita..
Mesti sedihkan bila berhadapan dengan orang yang pernah menjadi kekasih kita dahulu tetapi kini dia bukan milik kita..
Mesti sedihkan bila melihat orang yang kita cinta berkahwin dengan orang lain, bukan kita..
Mesti sedihkan bila kita melihat pasangan yang lain bahagia sedangkan kita tidak seperti mereka..
Mesti sedihkan bila hubungan yang kita harapkan sampai ke akhir hayat kita tetapi putus di tengah jalan..
Mesti sedihkan bila kita dapat tahu orang yang kita sayang menderita dalam kesusahan tetapi kita tidak dapat menolongnya..
Mesti sedihkan bila kita tidak menghargai, mengabaikan orang yang kita sayang semasa dia di depan mata kita dan menyesal, merindui dan memerlukannya bila dia sudah tiada..
Sedih.. Sedih.. Sedih..
Berusahalah untuk hilangkan kesedihan2 ini..

PECAH KACA PECAH CERMIN, SUDAH BACA JANGAN LUPA KOMEN!

♥PROTON Amazing Hunt 2011.. Best..♥

Sabtu lalu 26 Mac 2011 aku join suatu program nie..
PROTON Amazing Hunt kat Genting Highland..
Aku tolong pak cik aku uruskan program nie..
First time lah join program macam nie..
Best jugaklah..
Peserta2 program semuanya ahli2 kelab Proton..
Peserta berbaju hijau manakala AJK berbaju merah..
Jam 6 pagi dah kena kumpul kat depan Proton Shah Alam..
Selepas taklimat dan sarapan pagi, jam 7 pagi gerak ke Genting Highland..
Para peserta pergi naik bas manakala kami AJK2 naik kereta Exora..
Soalan2 dia bila aku baca agak pening kepala juga lah..
Ada yang berkaitan peribahasa.. Huhuuuu..
Tapi ok lah.. Masuk pertandingan sambil dapat bercuti ke Genting..
Berbaloi-baloi..
Terima kasih kepada Cik A (pak cik aku) kerana mengajak saya ke sana..


Naik Genting Skyway
With pak cik aku
Check point pertama.. Kutip soalan2 yang dijawab di dalam bas sebelum sampai Genting..
AJK2 Proton Amazing Hunt
Main game masukkan bola dalam bakul

PECAH KACA PECAH CERMIN, SUDAH BACA JANGAN LUPA KOMEN!

Thursday, March 3, 2011

♥DI SEBALIK TABIR BLOG .. Putri ilyanie..♥

Heheheheeee... aku terbaca pasal entri nie..
Alang2 tengah takde buat ape nie..
Rasa nak join pulak..

Mula2 dia suruh letak header BEN ASHAARI BLOG
 Aku pun dah letak nie..

Tajuk : DI SEBALIK TABIR BLOG ..
Aku letak jugaklah.. Mengikut arahan..

Sila letakkan gambar betul anda yang paling menawan ..Ehem.. 
 Takdalah menawan pun gambar nie.. Sebab aku sedar aku tak menawan.. Tapi bolehlah..

Ceritakan latar belakang anda secara ringkas... Jika terlalu peribadi , jangan cerita eh .. Simple simple jer .. ni masa nak pikat pembaca ..  ;) 
Urm.. Nama sebenar aku Ayu tapi sekarang aku tukar nama jadi Putri ilyanie atas sebab tertentu. Ada dinyatakan sebabnya dalam blog aku.. Aku nie student kat UPM. nak tahun akhir dah. Anak sulung dari 3 org adik beradik. Adik aku semua lelaki. Aku je perempuan. Aku lahir kat Perak tapi sekarang duduk KL je.. Aku single lagi tau.. Heee... Aku paling suka kucing2.. Aku amik kos Kimia Industri kat UPM.. Sekarang berminat nak ceburkan diri dalam bisnes pulak.. Mahu mencuba.. Aku impikan mahu membuat produk keluaran sendiri berdasarkan pengetahuan yang aku belajar kat UPM ni dan jualkan produk aku sendiri.. Harap2 menjadi kenyataan..

Jumlah Follower sekarang ini ...
Baru 22 orang jer..

Jika anda tak punya blog , apakah yang akan anda lakukan di dunia maya ini ?
Aku mula buat blog hujung tahun lepas.. Sebelum ni aku guna Facebook, Myspace, Friendster dan Tagged.. Tapi sekarang cuma ada Blog, Facebook dan Myspace je..

Ceritakan kepentingan blog kepada anda
Blog aku asalnya bertujuan untuk menyimpan memory terindah saya sepanjang hidup ini. Ibarat macam diari. Saya juga menggunakan blog untuk berniaga barang2 yang aku jual.. Selain tu dapat kenal ramai kawan2 baru.. Seronoklah buat blog nie..

Blog feveret yang wajib singgah hari hari .. Kenapa dan mengapa?
 Aku takdalah singgah hari2 sebabnya kadang2 takda masa.. Maklumlah busy study.. Tapi keraplah jugak singgah blog adik aku ni kisahcreativeheart sebab dapat belajar edit2 gambar bagi cantik.. Aku suka bergambar dan sukakan gambar yang cantik2..

PECAH KACA PECAH CERMIN, SUDAH BACA JANGAN LUPA KOMEN!

Wednesday, March 2, 2011

♥Merempit di malam yang indah♥

Hahahahaaaa... 
Rempit jangan tak rempit..
Minah rempit ke aku nie???
Oh tidak sama sekali...
Cuma aku suka jalan2 naik motor je..
Bersama2 dengan kawan2 aku..
Best jalan2 waktu malam la..
Sejuk je.. Takda matahari terik..
Semalam aku dengan kawan2 pergi makan steamboat lagi..
Kat MAEPS tempat aku makan dulu tu..
Perancangan tiba2 aje ni..
Aku udah la dah beli makanan petang tu..
Aku pergilah bagi makanan yang aku beli tu kat kawan aku yang lain..
Nak pergi makan steamboatlah katakan..
Kami pergi 7 orang naik 4 motorsikal..
Tengah2 jalan baru perasan satu motor tu takda lampu..
Kenalah cover motor tu.. 
Banyak jugak kami makan..
Paling banyak makan ketam..
Tapi aku langgar pantang..
Aku makan aiskrim kat situ.. Huuu... 
Maklumlah batuk tak sembuh2 lagi...
Tapi aku pedulik apa, nanti teguk jela ubat batuk tu..
Heheheheeeee... Ok kan??
Tapi memang bestlah semalam..
Enjoy!!!







PECAH KACA PECAH CERMIN, SUDAH BACA JANGAN LUPA KOMEN!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...