Thursday, March 31, 2011

♥Kucing yang aku sayang sangat2♥

Tiba2 rasa nak cerita pasal kucing..
Aku nie dari kecik suka sangat kucing..
1 family aku memang suka kucing..
Dah banyak kucing aku bela.. aku jaga.. aku sayang..
Kucing first sekali yang aku jaga namanya Pusi..
Masa tu kami duduk Batu gajah, Perak..
Pusi tu kucing jantan.. tapi sayangnya ia mati masa kami nak pindah KL..
Time tu umur aku nak masuk 6 tahun kalau tak silap..

Umur 6 tahun aku duk KL..
Kucing pertama yang aku bela namanya Bu.. kami kutip ia dalam longkang..
Masa tu ia kecik lagi.. kenapa bagi nama Bu??
Sebab ia warna kelabu.. dan Bu adalah kucing betina..
Bu manja sangat2.. aku sayang sangat kat Bu nie..
Pastu bila dah besar.. dah pergi merayap2.. menggatal dgn kucing jantan..
Akhirnya Bu dapat anak.. 2 ekor.. betina semua..
Tapi masa time dia nak beranak tu, bising je dia..
Mak suh aku pergi teman Bu dalam bilik.. Aku ikut jela cakap mak..
Tunggu Bu tu.. Bila bosan aku keluar bilik.. Bu bising.. ikut kuar..
Nampaknya memang Bu perlukan temanlah...
Yela.. nak beranak anak first.. sama juga macam manusiala..
Time nak bersalin tu mestilah nak suami kat sebelahkan.. hahahaaa..
Tapi Bu nie tah sape2 suaminya tah.. akula yg kena teman..
Heheheeee..  :)
Bila dah kuar sekor anaknya.. aku pown keluar dari bilik tu..
Akhirnya Bu selamat lahirkan 2 ekor anak..
Aku namakan sekor Putih.. sekor lagi Sitam...

Sayang sangat semua kucing2 aku tu.. best main dgn mereka..
Tapi itu lah.. bile anak2nya dah besar, Bu bawa pergi tempat lain...
Tak tau kenapa. dengki kot aku sayang anak2 ia lebih dari ia...
Tak lama pastu Bu dapat lagi 3 ekor anak..
Aku namakan Tam, Utih dan belang..
Sama jugak Bu bawa pergi anak2 dia ke tempat lain..
Tapi anak dia yg sekor nie yang Tam tu xmau pergi.. stay dgn kami..
Semua kucing2 aku nie betina tau.. heeeee... menjadi rebutan ramai..
Lepastu Bu dapat anak lagi sekor.. aku namakan comot..
Comot tu kucing siam.. tapi tula comot benar..
Dan Tam pown dapat anak gak.. namenya belang..
Tapi si comot dgn belang nie suka sgt berak atas katil mak ayah aku..
Agaknya mak ayah aku dah tak tahan.. mereka buang 2 ekor nie kat pasar malam..
Time tu aku takda kat rumah.. duk kg.. mengamuk aku bile dapat tau..
Last2.. Bu mati.. Si tam entah hilang kemana..
Majuk kot anak dia kena buang.. urm..

Masa aku umur 13 tahun.. aku bela kucing nama Nuning..
Nuning lah kucing yang paling aku sayang..
Amik kat rumah opah aku.. cian ia.. anak yatim piatu..
Lepasas lahirkan nuning, mak ia terus mati..
Nuning nie ade keturunan kucing parsi.. tapi campur kampung sikit2..
Mula sampai rumah dok pikir nama ape nak bagi..
Ada kate nak bagi nama Yatim lah.. sebab yatim piatu..
Tapi last2.. letak nama nuning.. sebab bulunya kaler kuning..
Nuning nie kucing jantan tau.. comei sangat2..
Dulu ramai yangg tgk nuning semua geram..
Hero Kg Cheras Baru nuning nie.. gaduh jew.. huhuuu..
Nuning nie mak cakap dah macam adik aku..
Aku pulak bahasakan diri dgn nuning along...
Yela tido sama2, makan sama2, main sama2..
Aku jemur kain pagi2, nuning teman.. tunggu jer..
Pastu pergi cari akar pokok sama2..
Ala pokok yang kucing suka sangat tu..
Lupa dah namanya..
 Nuning suke sangat2.. 
Kadang2 kami main sorok2.. nuning ada patung permainan..
Ayah bagi.. dapat masa pergi funfair..
Nuning suka sangat main dgn patung tu.. sampai lebam dah patung tu..
Bila aku makan je.. nuning duduk kat sebelah.. tunggu..
Aku akan tinggalkan cikit makanan dalam pinggan dan bagi kat nuning..
Sebab tu aku nie jenis makan mesti tak licin pinggan tu...
Kalau mandikan nuning nie.. huhuu.. habis dia cakar2nye.. tak suka mandi...
Macam tuannye kowt!!! tetttt... heheee..
Makan pown tak memilih sangat.. semua bantai jer...
Lepas 4 tahun.. nuning mula sakit.. 
Kaki ia luka.. bengkak..
Sedih sangat aku tengok.. Letak ubat pown tak mau baik..
Aku suh mak bawa pergi klinik, tapi mak cakap mahal.. takda wet..
Tension giler aku masa tu.. Aku pon xda wet masa tu.. tgh sekolah.. mana add wet byk..
Masa umur aku 15 tahun, aku pindah rumah flat..
Yang sedihnya mak tak nak bawa nuning sekali.. tinggalkan kat rumah lama..
Nuning dah sakit teruk masa tu.. jiran tolong bagi makan.. 
Mak cakap rumah flat tak boleh bela kucing.. Cedihnya..
1 hari aku amik keputusan nak jenguk nuning.. aku sampai2 je aku panggil nama ia..
Terus muncul.. teruk sgt tgk keadaan ia.. Masa aku nak balik ia nak ikut aku..
Aku nak bawa balik tapi pikir mak tak bagi.. Maafkan along nuning..
Aku lari sambil menangis balik rumah.. masa tu dgn adik aku..
1 hari menangis.. tak nak makan.. wat xtau dgn semua org kt rumah...
Esok pagi bgn tido dgr suara kucing kt rumah.. nuning ada rupenya..
Mak suh adik ambik bawa balik rumah..
Mungkin mak wisau tgk keadaan aku kot..
Tapi rupe2nya bukan nak bagi nuning duduk rumah tu..
Nak bawak g rumah opah kat gombak.. tempat kelahirannya...
Tapi takpelah.. aku tak kisah.. sedara aku juga yang jaga nuning..
Sekali sekala aku datang jenguk nuning..
Aku cakap dgn nuning klo aku dpt keputusan elok dlm PMR nak bagi ia ase makanan mahal2..
Akhirnya aku dpt keputusan elok.. Aku mau tunaikan janji aku.. beli tuk nuning..
Acu cakap nuning tak nak makan dan tak bagi sape2 dekat dgn ia..
Nuning akan marah kalo sape datang dekat..
Aku sampai je kat rumah acu.. aku terus panggil nuning..
Nuning keluar dari tempat ia duduk.. aku bagi dia makanan aku beli tu..
Laju nuning makan macam dah lame tak makanlah..
Sedih aku tengok nuning.. Lepas tu aku sapukan nuning ubat kat tempat luka tu..
Pelik tak mahu2 juga baiknya..
Time tu ia nak gigit tangan aku ke ape ke aku tak kisah pown.. yela sakit letak ubat..
Aku ingat lagi pandangan mata nuning terhadap aku..
Seolah2 ia marahkan aku.. sebab tak jaga dia..
Bukan along tak nak jaga nuning.. tapi along nak wat mcm ne.. mak xbagi..
Aku ingat lepas 2 minggu nak g lawat nuning lagi.. tapi xsempat...
Nuning dah tinggalkan aku untuk selamanya... 
Sedih yang teramat sangat masa tu..
Menangis tak henti2 1 hari..
Pergi sekolah mata bengkak.. Xda mo0d.. menangis dalam hati...
Oh tuhan.. tabahkan hati aku tuk terima hakikat ini..
Along sayang dan windu sgt dgn nuning...

Nuning
Nuning main dgn patung kesayangannya..
Lepas dari tu berapa tahun tak bela kucing..
Aku tak boleh pegang kucing.. nanti mata gatal2.. tak tahu kenapa..
Lepas tu tahun 2009 aku pindah kat Hulu Langat.. Rumah flat juga..
Dekat situ rumah tingkat 1 je.. boleh la bela kucing mak kate..
Kami pungut kucing dari longkang.. Kenet namanya..
Tapi kenet tak hidup lama.. mati sebab sakit ape tah.. Kecian dia...
Lepas tu kami bela kucing nama noty..
Sebab pe namanya noty?? sebab nakal sangat2... 
Noty tak takut semua orang.. lincah.. suka main..
Noty nie kucing kesayangan mak..
Kami jumpe dia dalam enjin kereta pak long..
Masa tu kat rumah opah kat Perak.. Pak long datang..
Masa nak balik pak long hidup enjin tak mahu2.. dia pon buka tempat enjin tu..
Terkejut tgk ada anak kucing.. Patutlah sepanjang perjalanan dgr bunyi kucing...
Kami ambil dan bela.. comei.. cantik.. dan nakal..
Tapi kaki dia cacat sikit.. mungkin melecur or patah masa kat tempat enjin tu..
Tak lama lepas tu dua kaki pulak sakit.. mak kata terpijak kaca.. tak tahulah..
Tempang2 si noty nie.. lincah lagi main.. lari sana sini..
Last2 mak bawa g klinik bajet nak ubatkan sakit kaki..
Doktor pergi bagi injet la..
Tapi tak lama lepas tu noty mati..
Mak sedih sangat2.. menangis.. urm...
Noty
Sekarang cuma ada Comot jer kat rumah aku..
Kami ambik dari rumah sedara kat Serendah..
Comot nie kucing betina.. Tapi itu la.. mmg betina sgt...
Pemalu.. penakut.. cepat terkejut dan takut orang ramai..
Hanya kami je ia tak takut..
Comot nie macam kucing parsi la jugak.. bulu panjang..
Nama ia comot sebab selalu ia nampak comot.. takda yang lawa..
Kalau ia jilat bulunya, lagilah comot jadinya..
Makan plak memilih.. geram tol..
Heheheee.. Dan comot suka duduk atas badan orang..
Sekarang comot ngah mengandung.. tunggu masa je nak beranak..
Tak taulah macam ne rupa anaknya..
Kita tunggu dan lihat nanti yer...
heheheheeee....
Tak sabar asenya......
Comot
Dan yang terbaru Comot telah mendapat 4 ekor anak yang comei2..
Aku namakan Tot, Comei, Belang dan Tam..
Seronok tengok gelagat anak2 kucing tu..
Tot, Tam dan Comei
Belang
Tapi sekarang anak Comot tinggal Comei jer..
Anak yang lain dah di hantar ke pusat jagaan kucing..
Sedih sangat masa berpisah tu..
Tapi nak buat macam mana..
Mak tak larat nak bela semua dan lagipun susah bela banyak2 bila duduk rumah flat..
Hope ada orang yg dapat jaga mereka dgn baik..


Ni lah kesayanganku sekarang..
Mulut ia bising jer dan suka duduk atas badan orang..
Sayang comei..

PECAH KACA PECAH CERMIN, SUDAH BACA JANGAN LUPA KOMEN!

6 orang doa Putri cepat kahwin!!:

myzasuki said...

saya peminat kucing jugak ~
kucin kamu cantek ! :D

Anonymous said...

nak beli yg nama comel tu

♥Putri ilyanie♥ said...

mane boleh beli.. tak juallah..

nursyamime said...

byknyer awk bela kucing..
salute lah!!
:D

♥Putri ilyanie♥ said...

putri mmg suke kucing.. kalau boleh nk bela byk2..

Farah Razali said...

suka suka suka ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...