Saturday, April 21, 2012

♥Resepi Cik Putri: Cek Mek Molek♥

Salam semua.. Semoga ceria sentiasa..
Hari ni Putri nak share resepi kuih Cek Mek Molek..
Korang semua pernah makan tak kuih ni?
Atau ada yang tak tahu langsung pasal kuih ni..
Cek Mek Molek ni salah satu kuih kegemaran Putri..


Bahan-bahannya:
4 biji ubi keledek
Tepung gandum
Gula

Cara penyediannya:
Kupas kulit ubi keledek kemudian rebus sehingga lembut.
Lenyekkan ubi keledek tadi hingga betul-betul lumat.
(lenyek sewaktu tengah panas-panas lagi)
Campurkan dengan tepung gandum sedikit demi sedikit,
uli sehingga jadi doh. Bulatkan doh kecil2 menjadi bebola.
Leperkan doh di tangan dan letakkan sedikit gula di tengah.
Kemudian, bentukkan ia menjadi bujur. Akhir sekali, 
bolehlah digoreng dalam kuali berisikan minyak panas.


Korang2 cubalah buat. Kalau menjadi bagitau Putri ye..
Thanks to Lieza yang sudi ajar Putri buat kuih ni..

P/s: Jom cuba VCO sebagai makanan tambahan untuk kesihatan kita juga!! Klik SINI segera untuk dapatkan VCO (virgin coconut oil). Putri dah cuba, anda bila lagi?? ^_^

PECAH KACA PECAH CERMIN, SUDAH BACA JANGAN LUPA KOMEN!

13 orang doa Putri cepat kahwin!!:

Cik Eka said...

suka jugak kuih ni..lagi2 lepas goreng tu,bila makan,gula meletup dalam mulut..nyumm

adik,blog adik dah cantik..tapi kartun comel pink belah kiri ni macam ganggu pembaca la dik...

♥Putri ilyanie♥ said...

heee.. sedapkan? oh yeke? nanti saya remove kartun nie..

diera_nadiera ulalaaa~ said...

waaahhh. sedap kuih nih..
dah lama mak xbuat kueh nih utk diera.
nanti nak mtk mak buatkan lah.
ngee~

Arina Shamsul said...

TAK PERNAH MAKAN LAGI MACAM NAK CUBA JE DEAR :)

follow sini :)

Azzah said...

nak try buat la..

Cik Asma BLuppy said...

kat tganu sy pangil kuih mek comel..
sedap mkan ptang smbil minum kopi!! wah... terliur la:)

EZAD AMIR said...

1 je xsyok mkn kuih ni,air gula meleleh...ekekekeek....

tp kalo bila kt kedai,pnya la sikit dia taruk gula...huh!
btw,nice sharing =D

izzahdegreat said...

hebat ko ayu ehe....nak try la nnt, aku baru sekali makan kuih ni, b4 ni xtau pon kewujudannye, kesian aku haha~~

mama aini said...

assalam putri..ehem mama tak pernah makan lagi kueh ni..hu2x..

Ira Nira said...

Nira suka gak kue ni...cek mek mmg terbaeeek he =)

cikwahidaidris said...

ooo, baru tau nama kuih ni hari ni. hehe

Pikah Pendi said...

Sowi nk tny ckit...lau melekat kt tgn tu aper yg kurang n aper yg lbih ek... huhuhuhu ble wt melekat kt tgn...

Fadliey Lee said...

Haha..beh ngak kuih nih..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...